Welke certificaten heb je nodig voor een baan in de scheepsbouw?

Wil jij werken in de scheepsbouw? Mooi. Het is werk waar je trots op kunt zijn. Je bouwt mee aan schepen, van klein tot groot. Maar voordat je begint, moet je vaak eerst bepaalde certificaten halen. Die zijn belangrijk om veilig en goed te kunnen werken. In deze blog leggen we uit welke certificaten je nodig hebt, en hoe je ze kunt halen.

Alertec Uitzendbureau Heerenveen
Dracht 117, 8442 BN
088 4004 590

Alertec Uitzendbureau Heerenveen
Daalder 8, 8305 BE
088 400 4530

Alertec Uitzendbureau Elst
Peppelenbos 5B, 6662 WB
088 400 4565

Waarom heb je certificaten nodig?

In de scheepsbouw werk je met zware materialen en machines. Het is belangrijk dat je weet wat je doet. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s. Met een certificaat laat je zien dat je weet hoe je veilig werkt en dat je je vak verstaat. Werkgevers vragen daarom vaak om bepaalde papieren.

Welke certificaten heb je nodig?

1. VCA

De VCA is een van de meest gevraagde certificaten in de techniek. VCA betekent: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers.

Met een VCA-certificaat laat je zien dat je:

  • Veilig werkt met machines en gereedschap,

  • Risico’s kunt herkennen,

  • Weet wat je moet doen bij een ongeluk.

Er zijn twee soorten:

  1. VCA Basis: voor mensen die uitvoerend werk doen (bijvoorbeeld als lasser of monteur).

  2. VCA VOL: voor mensen met een leidinggevende rol.

Voorbeeld uit de praktijk: Je werkt in een loods aan een scheepsromp. Je moet weten hoe je veilig werkt op hoogte, of wat je doet als er brand uitbreekt. Met VCA bewijs je dat je deze kennis hebt.

2. Lascertificaat

In de scheepsbouw worden veel onderdelen gelast. Denk aan staalplaten, leidingen en beugels. Om dit veilig en goed te doen, heb je een geldig lascertificaat nodig. 

Hierin staat:

  • Welke lastechniek je beheerst (bijv. MIG/MAG, TIG, of elektrode),

  • In welke positie je kunt lassen (bijv. horizontaal of boven je hoofd),

  • Met welk materiaal je hebt gewerkt (bijv. staal of aluminium).

De meest gebruikte lastechnieken:

  • MIG/MAG-lassen: snel en geschikt voor grote staalconstructies.

  • TIG-lassen: nauwkeurig en geschikt voor dun metaal of aluminium.

  • Elektrode lassen: handig voor moeilijk bereikbare plekken.

Voorbeeld uit de praktijk: Jij last een steunconstructie in een scheepsromp. Omdat het dik staal is en de constructie sterk moet zijn, mag dit alleen gedaan worden door iemand met een geldig MIG/MAG-certificaat.

3. WFPr / Flenscertificaat

In veel schepen zitten leidingen die aan elkaar worden verbonden met flenzen. Dat zijn stalen ringen die met bouten aan elkaar worden gezet. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, want er kan vloeistof of gas doorheen gaan. Hiervoor heb je het WFPr-certificaat nodig: Werken met Flensverbindingen volgens Protocol. 

Je leert dan onder andere:

  • Hoe je flenzen monteert en demonteert,

  • Hoe je lekkage voorkomt,

  • Hoe je met het juiste gereedschap werkt.

Voorbeeld uit de praktijk: Je werkt als pijpfitter en sluit een leiding aan op een dieseltank. Als je dit niet goed doet, kan de tank gaan lekken. Het flenscertificaat laat zien dat jij deze klus veilig en goed kunt uitvoeren.

4. Certificaten voor machines en veilig werken

Soms werk je in de scheepsbouw ook met machines of op moeilijk bereikbare plekken. Dan kunnen extra certificaten nodig zijn, zoals:

  • Heftruckcertificaat: als je materialen verplaatst met een heftruck.

  • Hoogwerker-certificaat: als je op hoogte werkt, bijvoorbeeld aan de buitenkant van een schip.

  • Aanslaan van lasten: als je werkt met hijskranen of zware lasten moet begeleiden.

  • Werken in besloten ruimtes: als je werkt in kleine ruimtes zoals tanks of buizen.

Voorbeeld uit de praktijk: Jij moet een onderdeel aanbrengen in het motorcompartiment van een schip. Je werkt in een nauwe ruimte met weinig zuurstof. Je hebt dan een certificaat nodig voor werken in besloten ruimten.

Wat als je (nog) geen certificaten hebt?

Ook dan kun je bij ons terecht. Bij Alertec kijken we samen wat jij nodig hebt om aan de slag te kunnen. Of het nu gaat om het behalen van certificaten, een leerwerktraject of het vinden van een passende baan in de scheepsbouw, we helpen je op weg. Wij geloven in motivatie. In mensen die willen werken, leren en doorgroeien. 

Werken via Alertec

Bij Alertec kijken we verder dan je cv. We willen eerst weten wie jij bent en wat jij zoekt. Wil je vaste uren of juist flexibel werken? In de buurt of liever wat verder weg? Alleen of in een team? Samen zoeken we een baan die écht bij je past. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Bekijk onze actuele vacatures of neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.