Fasensysteem NBBU: Van Flexwerk naar Vast Contract

Bij een uitzendbureau werk je in verschillende fasen richting een vast contract met een werkgever. Via het NBBU zijn de fasen waarin je werkt voor een werkgever aangepast. De fasen zijn namelijk verkort. Wat betekent dit voor jou?


Nieuwe Fasensysteem 2022

Als je ná 3 Januari 2022 begint met werken via een uitzendbureau dan begin je direct in het nieuwe fasensysteem:

NBBU fase 1 & 2

Vanaf januari 2022 wordt het NBBU fasensysteem verkort. Fase 1 en 2 zijn dan in totaal 52 weken lang in plaats van 78 weken.

NBBU fase 3

De duur van het fase 3 contract duurt maximaal 3 jaar. In NBBU fase 3 mogen gedurende 3 jaar maximaal zes uitzendovereenkomsten afgesloten worden. 

NBBU fase 4

In NBBU fase 4 krijg je een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd. Je krijgt dus een vast contract bij (ons) het uitzendbureau

 


Oude Fasensysteem

Werk je voor 3 Januari 2022 al via een uitzendbureau? Dan gelden de nieuwe regels voor jou vanaf Januari 2023. Tot die tijd worden de oude regels aangehouden. Dit betekent voor jou:

NBBU fase 1

NBBU fase 1 geldt gedurende de eerste 26 gewerkte weken. Voor de telling van de weken maakt het niet uit hoeveel uren in de week je werkt. Het gaat dus alleen om het aantal weken dat je werkt.

NBBU fase 2

Na fase 1 ga je automatisch door naar NBBU fase 2. Deze fase duurt 52 gewerkte weken.
Werk je tijdens NBBU fase 2 langer dan zes maanden niet voor hetzelfde uitzendbureau? Dan val je terug naar fase 1.

NBBU fase 3

Nadat je fase 1 en 2 hebt afgerond, kom je terecht in NBBU fase 3. Je krijgt dan een fase 3 contract. Fase 3 duurt maximaal 4 jaar, waarin maximaal 6 contracten voor bepaalde tijd mogen worden aangegaan. Werk je tijdens NBBU fase 3 langer dan zes maanden niet voor hetzelfde uitzendbureau? Dan val je terug naar fase 1.

NBBU fase 4

In NBBU fase 4 krijg je een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd. Je krijgt dus een vast contract bij het uitzendbureau

 

In beide gevallen heb je vanaf fase 4 dus de meeste rechten en de meeste zekerheid. Het duurt echter wel even voordat je in fase 4 terecht komt. Startte jij voor 3 januari 2022 als uitzendkracht? Dan is de weg naar NBBU fase 4 ongeveer vijfeneenhalf jaar. Start je na 3 januari 2022 als uitzendkracht? Dan duurt het vier jaar tot je de NBBU fase 4 bereikt.

Meer weten? Bekijk de NBBU-cao online.
 

Meer informatie?

Let's get in touch

Bel mij terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

Alertec gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close